FRÅGOR & SVAR OM AREAMÄTNING

Hur lång tid tar en areamätning?

Mätningen tar vanligtvis mellan 30 minuter och 2 timmar på plats i bostaden. För större våningar och villor tar det ibland längre tid, speciellt vid framtagning av ritningar.
Stora kommersiella fastigheter på flera tusen kvadratmeter kan ta flera dagar. Vi gör en tidsuppskattning innan vi sätter igång.

Utför ni areamätningar endast i Stockholm?

Vi utgår från Stockholm men utför mätningar i hela landet. Ligger platsen för areamätningen mer än en timme från Stockholm är det främst större arbeten vi gör. Hör av er så kollar vi vad vi kan göra.

Hur går en areamätning till?

Vi har med oss lasermätare och en dator för att göra mätningen. Vi tar alla mått vi behöver och tar fram en mätfil i datorn. Beräkningen görs sedan på vårt kontor och vi kan oftast redovisa resultatet nästkommande arbetsdag. Är det bråttom går det ibland att lösa det snabbare än så.

Måste jag förbereda något inför areamätningen?

Ingenting behöver förberedas av dig. Vi kommer åt överallt.

Måste jag vara hemma när ni mäter?

Bara vi kommer in så klarar vi oss själva. Ni behöver inte vara hemma.

Kan ni hjälpa till att ta fram en ritning?

Självklart kan vi det. Vi har tre olika typer av ritningar. “Mäklarritning” är den enklaste typen av ritning, som är ett 100% korrekt underlag som mäklaren skickar vidare till sin illustratör så den blir enligt mäklarfirmans profil.
De två andra typerna av ritningar är mer omfattande. De är kompletta ritningar, en med mått och en utan mått.
Se exempel på ritningar.

Varför skiljer sig arean?

Många äldre fastigheter är ombyggda. Hiss har installerats i efterhand, lägenheter har slagits ihop och delats upp. Detta påverkar arean och många gånger har man inte gjort en noggrann mätning efter det.
På villor har många försökt hålla ner arean för att få så låg taxering som möjligt. Nu när det finns ett tak på fastighetsavgiften vill folk istället ha så stort som möjligt.

Från vilket år är dagens mätstandard?

Senaste standar heter SS201054:2020 och är från 2020. Den skiljer sig ganska lite från den tidigare från 2009. Är fastigheten ombyggd kan dock arean ha påverkats. Idag har vi bättre mätutrustning än tidigare, även om den gamla mätningen inte är speciellt gammal behöver inte den tidigare arean stämma.

Hur mätte man tidigare?

Många hus är över 100 år gamla och många har riktigt gamla areauppgifter. Areauppgifter kan ibland vara från åren innan 1:a världskriget! Exakt hur de mätte då vet vi inte men de hade i alla fall varken lasermätare eller CAD-program att göra beräkningarna med.

Är mätkostnaden avdragsgill?

Mätkostnaden är en avdragsgill kostnad vid försäljningen av bostaden eller fastigheten.

Vad får jag när mätningen är klar?

Vi levererar ett mätbevis i PDF. Är ritningen beställd skickas den över via mail.

Beställ areamätning direkt!

Kontakta oss för areamätning!