FRÅGOR & SVAR OM AREAMÄTNING

Hur lång tid tar en areamätning?

Mätningen tar vanligtvis mellan 30 minuter och 2 timmar på plats i bostaden. För större våningar och villor tar det ibland längre tid, speciellt vid framtagning av ritningar.
Stora kommersiella fastigheter på flera tusen kvadratmeter kan ta flera dagar. Vi gör en tidsuppskattning innan vi sätter igång.

Hur kan jag öka värdet på min lägenhet?

Att areamäta bostaden kan öka värdet. Många gånger är den riktiga arean större än vad som är angiven hos bostadsrättföreningen. Ett par gånger om året mäter vi bostäder som är över 10 kvadratmeter större i verkligheten.

Vilka fördelar finns detta areamäta bostaden?

En areamätning är en trygghet för köparen och för banken. Det är enklare att få lån om banken vet bostadens storlek med 100% säkerhet. Att areamäta innan försäljningen är bra då många köpare vill ha ett färskt mätbevis innan de skriver under. Ni kanske tvingas göra areamätningen mitt i budgivningen och det kan många gånger bli stökigt beroende på utfallet.

Det finns ett gammalt mätbevis, ska jag mäta om?

Den senaste standarden är från 2020. Den är relativt lik den tidigare standarden från 2009 men bostaden kan vara ombyggd sedan förra mätningen. Köket kanske är flyttat eller badrummet kanske är omgjort vilket kan påverka boarean.
Många köpare vill ha ett färskt mätbevis med senaste mätstandard så en ny beställning är bra att göra.

Utför ni areamätningar endast i Stockholm?

Vi utgår från Stockholm men utför mätningar i hela landet. Ligger platsen för areamätningen mer än en timme från Stockholm är det främst större arbeten vi gör. Hör av er så kollar vi vad vi kan göra.

Hur går en areamätning till?

Vi har med oss lasermätare och en dator för att göra mätningen. Vi tar alla mått vi behöver och tar fram en mätfil i datorn. Beräkningen görs sedan på vårt kontor och vi kan oftast redovisa resultatet nästkommande arbetsdag. Är det bråttom går det ibland att lösa det snabbare än så.

Måste jag förbereda något inför areamätningen?

Ingenting behöver förberedas av dig. Vi kommer åt överallt.

Måste jag vara hemma när ni mäter?

Bara vi kommer in så klarar vi oss själva. Ni behöver inte vara hemma.

Kan ni hjälpa till att ta fram en ritning?

Självklart kan vi det. Vi har tre olika typer av ritningar. “Mäklarritning” är den enklaste typen av ritning, som är ett 100% korrekt underlag som mäklaren skickar vidare till sin illustratör så den blir enligt mäklarfirmans profil.
De två andra typerna av ritningar är mer omfattande. De är kompletta ritningar, en med mått och en utan mått.
Se exempel på ritningar.

Vad kostar det att göra en areamätning?

Priset beror på objektets storlek samt adress. Vi har fasta priser och du kan alltid få ett pris i förväg. Ska vi ta fram en ritning kostar det extra men det kan många gånger vara värt det. Är det ett större jobb med fler bostäder eller lokaler som ska mätas lämnar vi offert. Titta i vår prislista för mer information.

Varför skiljer sig arean?

Många äldre fastigheter är ombyggda. Hiss har installerats i efterhand, lägenheter har slagits ihop och delats upp. Detta påverkar arean och många gånger har man inte gjort en noggrann mätning efter det.
På villor har många försökt hålla ner arean för att få så låg taxering som möjligt. Nu när det finns ett tak på fastighetsavgiften vill folk istället ha så stort som möjligt.

Från vilket år är dagens mätstandard?

Senaste standard heter SS201054:2020 och är från 2020. Den skiljer sig ganska lite från den tidigare från 2009. Är fastigheten ombyggd kan dock arean ha påverkats. Idag är mätutrustningen bättre än tidigare, även om den gamla mätningen inte är speciellt gammal behöver inte den tidigare areauppgiften stämma.

Hur mätte man boarea tidigare?

Många hus är över 100 år gamla och många har riktigt gamla areauppgifter. Areauppgifter kan ibland vara från åren innan 1:a världskriget! Exakt hur de mätte då vet vi inte men de hade i alla fall varken lasermätare eller CAD-program att göra beräkningarna med.

Är kostnaden för areamätningen avdragsgill?

Mätkostnaden är en avdragsgill kostnad vid försäljningen av bostaden eller fastigheten.

Vad får jag när areamätningen är klar?

Vi levererar ett mätbevis i PDF. Är en ritning beställd skickas den via mail.

Beställ areamätning direkt!

Kontakta oss för areamätning!

    Kontakta oss redan idag!

    Fyll i ditt telefonnummer och e-postadress, vi återkommer till dig inom kort.