Mätning av boarea

Mätning av boarea

Vid vissa situationer kan man behöva veta hur stor bostad eller boyta man egentligen har. Kanske hyr man en bostad och anser att man betalar för mycket i hyra och att storleken inte stämmer med kontraktet? Kanske är det så att man ska köpa eller sälja ett hus eller en lägenhet och vill veta exakt hur stort huset eller lägenheten är? 

Det är inte helt enkelt att mäta boyta. I den här guiden får du instruktioner för hur det går till.

Hur går det till att mäta boarea?

I Sverige finns det regler som används när en boarea ska räknas ut. Man mäter alla invändiga mått i bostaden, det vill säga allt innanför ytterväggarna. Det gäller både källarvåning, vind och respektive våningsplan. Eftersom man inte använder alla utrymmen i bostaden på samma sätt, och eftersom alla ytor inte är inrättat för boende räknar man med biarea och boarea. Biarea är till exempel oinredd vind och garage. 

Vad gäller mätning av våningsplanen mäts i stort sett allt förutom delar av tjocka väggar och delar av schakt. Våningar med snedtak mäts på annat sätt, man utgår från där takhöjden är 1,90 meter och sedan får man räkna in ytterligare 60 cm ut mot fasad. Observera att rummet måste vara minst 60 cm brett där takhöjden är 1,90 eller mer, i annat fall ska våningsplanet eller rummet inte alls räknas med.

Man räknar med alla saker som finns innanför ytterväggarna. Eldstäder, garderober och innerväggar tunnare än 30 cm ingår således i boarean eller biarean.

Vissa andra utrymmen ska inte heller räknas in i boarean. Det gäller till exempel utrymmen som inte kan nås inifrån bostaden samt högre utrymmen som inte nås via trappa eller permanent stege. Om man måste hämta en stege för att komma till ett sovloft ska loftet alltså inte räknas in i boytan.